HOW WELL DO YOU KNOW LIMERICK? ANSWER THE FOLLOWING 10 QUESTIONS TO FIND OUT.

THE CLUES AND SOLUTIONS TO THIS QUIZ CREATED BY THE TWEETY STONE.

Results

“A boy the kid” – Your knowledge of Limerick is “pure daycent”.

It looks like you might need to learn a bit more about Limerick.

#1 In which of the following years did Limerick band The Cranberry Saw Us become The Cranberries?

Correct Answer :

1991

Niall Quinn was a founder member of The Cranberry Saw Us in 1989. He left the band the following year. Soon after, Dolores O’Riordan joined and became the lead singer. Early in 1991, they changed their name to The Cranberries. Niall Quinn explains: “The Cranberry Saw Us (featuring Dolores) released a single, ‘Nothing Left At All’ on December 27th, 1990 and were still being billed as TCSU as late as April 1991… and billed as The Cranberries thereafter”.

#2 Limerick won the first ever All-Ireland Gaelic Football Championship; in which year did that Championship take place?

Correct Answer :

1887

Final score: Limerick 1.04 – Louth 0.03. The match was played in Dublin {Donnybrook} on April 29, 1887. There were 21 players on each team. Limerick Commercials, the reigning county champions, represented Limerick. 7,000 people attended the match.

#3 Which famous English author’s grandfather was the Anglican Bishop of Limerick, Ardfert and Aghadoe from 1866 to 1899?

Correct Answer :

Robert Graves

Robert Grave’s grandfather Charles is buried on the grounds of St. Mary’s Cathedral, Limerick. Robert, author of works including I Claudius and Goodbye to All That,  visited the grave in 1975.

#4 Who was the ‘brilliant and dynamic’ Limerickman who, in the early years of the 1800s, created the ‘Hanging Gardens’, a breathtaking set of tiered gardens between O’Connell Street and Henry Street in Limerick City?

Correct Answer :

William Roche

Roche was one of the owners of the Bank of Thomas & William Roche. Roche died in 1850; his remarkable gardens fell into decline thereafter. William Roche’s Hanging Gardens are well remembered today thanks to the newly opened Gardens International building on Henry Street

#5 During his political career, Limerickman Donogh O’Malley served as both Minister for Health and Minister for Education. What age was he when he died?

Correct Answer :

47

Donagh O’Malley was born in Limerick on January 17th, 1921. He died on March 10th, 1968. He married Hilda Moriarty, the inspiration for Patrick Kavanagh’s famous poem On Raglan Road, in 1944. O’Malley will always be remembered for his work to make secondary school education free in Ireland

#6 In which month in 1919 did Limerick become a self-declared Soviet?

Correct Answer :

April

The Limerick Soviet existed from April 15th to April 27th, 1919. The story of the Limerick Soviet is documented in Liam Cahill’s book, Forgotten Revolution: Limerick Soviet 1919 and in Mike Finn’s play, Bread Not Profits which premiered in Cleeve’s Factory, Limerick in April 2019

#7 The last Norse King of the City State of Limerick died in 977. What was his name?

Correct Answer :

Ivar

King Ivar was also known as King of Hlymrek and  King of the Foreigners. He reigned from 960 to 977 AD

#8 With which city did Limerick begin its ‘Sister City Relationship’ on 4th March, 1990?

Correct Answer :

Spokane

Spokane is in Washington State, USA

#9 What was the name of the theatre on Limerick’s Henry Street that burned to the ground in 1922?

Correct Answer :

Theatre Royal

It was often referred to as the ‘new’ Theatre Royal as it was the third theatre in the city to bear that name. With 1,300 seats, it was for a time the largest theatre in Ireland. Charles Dickens, John McCormack and Catherine Hayes were among those who performed in Limerick’s Theatre Royal

#10 Who ordered the execution of local clergyman, Bishop Terence (Turlough) O’Brien in 1651 and died of a plague in Limerick the same year?

Correct Answer :

Henry Ireton

Henry Ireton was Oliver Cromwell’s son-in-law. During Cromwell’s Irish  Campaign, he took command of the New Model Army in Ireland when Cromwell had to return to England. He died in Limerick on November 26th, 1651 and was buried at Westminster, London.  Following the Restoration of the English monarchy of 1660, Charles II had Ireton’s corpse exhumed from Westminster and mutilated in a posthumous execution

finish

You can find other Limerick History Quiz by the Tweety Stone at

Limerick History Quiz 1

Limerick History Quiz 2